Het Gemaalhuis
Aan het begin van de Kruisweg in Hoofddorp, waar in het verleden kantoren domineerden, markeert sinds juni 2020 een uitgesproken woongebouw, ‘het Gemaalhuis’, de entree van Hoofddorp. Het woongebouw met 54 appartementen is onderdeel van een totale planontwikkeling van 84 woningen. Naast de appartementen zijn 30 grondgebonden woningen gerealiseerd. Tezamen vormen ze het gezicht van de transformatie van werken naar wonen in Hoofddorp.
De gemalen van de Haarlemmermeer zijn grote inspiratiebron geweest voor de architectuur van het Gemaalhuis. In deze werken ligt de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieurs-architectuur uit de 19e eeuw wordt gekenmerkt door eenvoudige geometrische vormen, verbijzonderd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. De architectuur van het Gemaalhuis refereert aan deze cultuurhistorische context, de industriële geschiedenis van de droogmakerij en het Cruquiusgemaal, verderop aan de Kruisweg. Met name in de metselwerkverbanden en rijke detaillering is deze verwijzing goed zichtbaar. De uitstraling past goed in dit deel van de Kruisweg en sluit goed aan bij zowel het sub urbane woonmilieu van Kalorama als het kantoorgebied Beukenhorst. Ook in de entrees is aandacht besteed aan het karakter van het gebouw, materialisering en grafische illustraties versterken de identiteit van het gebouw.
Het ontwerp voor de 84 woningen zorgt voor een overgang tussen de dorpse lintbebouwing langs de Kruisweg en de grote schaal van Hoofddorp-oost. De oorspronkelijke polderverkaveling loopt ter hoogte van de locatie dwars op de richting van de rest van de Haarlemmermeer. Hier is een doorgang in het bouwblok gemaakt, die de hele wijk verbindt met een langzaam-verkeersroute naar het station. De doorgang is ontworpen als een rustig, groen woonhof, zonder auto’s.
De woningen hebben een eigentijdse, stedelijke uitstraling en zijn alle op de openbare ruimte georiënteerd. In het plan is veel aandacht besteed aan de overgang tussen openbaar en privé-gebied.
Gebruikerskwaliteit, zoals toegankelijkheid en sociale veiligheid, heeft hierbij centraal gestaan. Hoekgevels zijn representatief, er zijn geen blinde muren of dode kopgevels. Het gedraaide hoekgebouw staat op een ommuurde ‘plint’ met lage beplanting. Delftse stoepen in combinatie met kleine tuinen en geveltuinen zorgen voor een aangenaam straatbeeld en een mooi, gevarieerd uitzicht vanuit de woningen. Het parkeerveld in het bouwblok heeft mooie bestrating, een pergola en verlichting. Langs de Kruisweg zijn geparkeerde auto’s afgeschermd door een haag. Zowel de groene hof als de parkeerzones zijn eigendom van alle bewoners gezamenlijk.
De nieuwe woonwijk lijkt er al langer te staan, zonder historiserend te zijn. Het geheel vormt een buurtje op zichzelf en kent een variëteit aan woningtypologieën; eengezinswoningen, verandawoningen, terraswoningen en appartementen. De appartementen zijn als vrij indeelbare lofts ontworpen.
Oplevering | 2020 |
Projectteam | Ronald Knappers, Thomas Gillet |
Opdrachtgever | Timpaan Hoofddorp bv |
Bouwkunding aannemer | IBB Kondor, Bébouw Midreth, Habo GWW |
Fotograaf | Rob van Esch |